duminică, 29 august 2010

Cetateanul model

Societatea ideala a fost una dintre cele mai mari preocupari ale filosofilor antici. Platon aspira la un stat perfect in care legile sa fie dictate de ratiune, oamenii traind in dreptate si fericire. Cetateanul acestui stat trebuie sa fie respectuos fata de zei, bun cu prietenii, indatoritor fata de oaspeti si fata de cei nevoiasi. El trebuie sa iubeasca dreptatea, sa lupte importiva viciilor si sa fie indulgent fata de greselile usoare.
Nu e destul sa iubim dreptatea, trebuie sa ii facem si pe altii sa o iubeasca. Daca toti oamenii ar intelege ca numai dreptatea duce la fericire, n-ar mai exista vicii.
Placerea si suferinta sunt cele doua puteri care misca vietile noastre. Ratiunea ne face sa vedem ca traiul intru virtute este cel mai placut si ferit de suferinta.

16 comentarii:

  1. Cat de simplu, de rational, de clar este totul, si totusi, nu se realizeaza. Imi venea sa plang cand citeam Republica.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate societatea traiesti din viciile indivizilor. Toata structura macroeconomica s-ar prabusi daca oamenii ar avea virtuti.

    Oricum viata pentru femei intr-un polis ideal nu ar fi prea placuta :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu ar fi rau daca s-ar prabusi economia...poate ar fi chiar mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  4. Tu stii ca ar muri milioane de oameni de foame. Iar moartea prin infometare e cea mai oribila.

    Trebuie insa o scadere graduala a exploatarii naturii.

    Dar totusi, cum decizi care-s 'virtutile'? Pentru Homer era idealul razboinicului, pentru Aristotel barbatul atenian, pentru Platon regele filozof, etc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu vad idealul in modul de viata al lui Isus. Virtutile sunt toate calitatile care pleaca din iubirea de Dumnezeu si de semeni(inclusiv animalul inferior:)) )

    RăspundețiȘtergere
  6. Problema care o vad e ca nu poti pur si simplu sa alegi care-s virtutile, trebuiesc argumentate rational, altfel sunt praf in vant.

    RăspundețiȘtergere
  7. Problema este cu ratiunea. Socrate zicea ca nimeni nu face ceva rau stiind ca este rau, ci numai confundandu-l cu binele.Raul nu este decat consecinta unei ratiuni intunecate. La fel este cu viciile si virtutile. Nimeni nu ar accepta un viciu daca ar sti ca duce la nefericire si toti ar practica virtutile daca ar sti ca duc la fericire.

    Daca ratiunea este mereu aceeasi, atunci si morala este la fel.

    RăspundețiȘtergere
  8. cata inteligenta este arsa aici.pacat ca nu se simte."Cetateanul model","Societaatea Ideala"..."Economie perfecta"....bla bla bla.daca ati avea minte in cap a-ti realiza ca asa ceva e imposibil...vise vise vise...

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu macar visez la o societate ideala si nu am nimic de pierdut, dar tu, nu visezi la nimic? Atunci pentru ce traiesti?

    RăspundețiȘtergere
  10. un vis e o sansa.o sansa inseamna cel putin 1% posibilitate de indeplinire.ceea ce visezi tu e IMPOSIBIL.e ca si cum ai cauta sa afli ADEVARUL(care defapt,nu exista!!).

    RăspundețiȘtergere
  11. eu visez la ceva ce pot obtine.si a visa,e ceva.a discuta despre ceva perfect e ca si cum a-i incepe sa discuti despre ce culoare au papucii din picioarele lui dumnezeu!!

    PS: arata-ti maturitatea domnisoara Alisa,acea maturitate cu care te tot lauzi.Provoaca-ma la o discutie pertinenta(daca esti in stare,evident)

    RăspundețiȘtergere
  12. Daca zici ca Adevarul nu exista deja afirmi indirect ca exista.

    RăspundețiȘtergere
  13. Lex,cam cum ti-as putea eu spune tie ca ceva nu exista,fara sa numesc acel lucru?Lumineaza-ma!

    RăspundețiȘtergere
  14. Doar aratam paradoxu in care ajungi. Unele lucruri nu pot fi spuse.

    RăspundețiȘtergere
  15. Ratiunea la romani este ceva de neinteles pentru multi dintre ei... Multi, refuza sa fie rationali tocmai pentru a nu simtit acut suferinta... in felul acesta se amagesc cu o stare de complacere intr-o stare calduta pe termen lung...

    RăspundețiȘtergere