vineri, 4 februarie 2011

Speranta

Oamenii nici nu stiu cat de importanta e speranta,toti avem o speranta, e singurul lucru care ne desparte de moarte. Ultima scanteie care se stinge in orice suflet e speranta, ea moare odata cu noi. O speranta creeaza o alta speranta, iar o dorinta creeaza o alta dorinta, acesta fiind un ciclu natural al omenirii.
Cel mai teribil sentiment este acela de a nu mai avea speranta, "lasati orice speranta, voi care intrati" , iadul fiind negarea ei. Oricat de rau ne-ar fi pe pamant, daca exista aceasta scanteie suntem salvati.
Speranta este un lucru bun, poate cel mai bun, iar lucrurile bune nu mor niciodata.

12 comentarii:

  1. Poti sa nu ai speranta si nici lipsa de speranta. Adica poti sa admiti ca habar nu ai ce va fi in viitor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca nu ai speranta, automat e lipsa de speranta. Nu poti sa ai o lipsa totala de sperata, in sufletul tau mai ramane ceva, chiar daca nu recunosti. E adevarat, nu poti sti ce e in viitor, dar astepti sa fie ceva, altfel nu ai mai continua.

    RăspundețiȘtergere
  3. Defapt, continui nu pentru ca am speranta (sau nu) ci pentru ca sunt curios sa vad ce va fi.

    Speranta si lipsa de speranta sunt lucruri care nu sunt evidente, deci nu putem fi siguri in legatura cu ele.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Curiozitaea e un fel de speranta, de asteptare.
    Asa este, nu sunt evidente, dar exista. Speranta face viata suportabila, chiar daca zici a nu ai speranta, tot ai, poate nu esti constient de ea.
    In tot exista speranta, nu cred ca e om care sa nu fi zis macar odata in viata "mama sa nu inchida la magazin pana ajung".

    RăspundețiȘtergere
  6. Speranta ne anima, e un fel de avans din fericirea viitoare. dar nu toti asociaza lipsa de speranta cu nefericirea. De exemplu Chamfort zicea ca ar scrie pe portile raiului fraza din infernul lui Dante, pentru ca atat timp cat speri la ceva nu esti complet fericit, neavandu-l; fericirea absoluta ar fi atunci cand nu mai ai la ce sa speri, pentru ca nu mai ai nevoie de nimic. Dar pe un segment de timp, adica pana ajungi sa intelegi ordinea lucrurilor, e necesara speranta.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ai dreptate, dar pana sa ajungi sa nu mai ai nevoie de nimic, ai nevoie de speranta. Atunci, ultima speranta ar fi "sper sa ajung sa nu mai sper la nimic".

    RăspundețiȘtergere
  8. Cum sa fii fericit daca inca speri? Speranta e atunci cand esti nefercit si astepti ca in viitor sa fii fericit. Mi se pare paradoxal sa fii fericit si inca sa speri sa fii fericit. Daca esti fericit nu ai nevoie sa speri.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ai dreptate, dar exista doua feluri de oameni care traisc fara speranta 1)iluminatii, cei care au inteles totul, care traiesc in starea aia de fericire absoluta si nu mai au la ce sa spere pentru ca au totul si 2) disperatii, cei care sunt nefericiti si nu au nici macar speranta ca vor fi vreodata fericiti. Pentru cei din categoria a doua, ar fi bine sa existe sperata, ar fi putin mai fericiti.

    RăspundețiȘtergere
  10. exista si sperante desarte :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Da, dar imagineaza-ti o viata fara sperante. Nu ar fi mult mai tragic?

    RăspundețiȘtergere
  12. Întradevăr asa este.Nu contează dacă e o speranţă deşartă sau nu,atâta timp cât încă mai arde.Oricum e foarte adevărat că această scânteie mică ne dă putere să ne urnim din loc atunci când nu mai vedem nici o altă posibilitate de a ne ridica.
    Numai gânduri bune pt speranţe frumoase şi nu în ultimul rând dorinţe împlinite.
    Cătălina T.

    RăspundețiȘtergere